Jdi na obsah Jdi na menu
 


Upřesnění pravidel požárního útoku

9. 6. 2008
Vzhledem k problémům s překážkami pro štafetu došlo k vypuštění disciplín štafeta a 100m jednotlivci z programu soutěže! Proběhne tedy pouze požární útok na terče. Každé družstvo má 2 pokusy, do pořadí se započítá pouze lepší čas.
 
Požární útok:
Motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku si družstvo při-praví k základně. Od povelu rozhodčího „Na základnu!” se měří doba 5 minut stanovená na přípravu pokusu. V té době musí družstvo umístit na základnu motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku. K zajištění nářadí proti pohybu nesmí být použito žádných podpěr nepatřících mezi nářadí pro požární útok. Půlspojky se nesmí dotýkat a ozuby nesmí být zasunuty v tělese půlspojky. Žádné nářadí s výjimkou savic nesmí přesahovat základnu ažádné nářadí se nesmí dotýkat země. Start pokusu je s motorovou stříkačkou v chodu. Po startu vyběhne družstvo od startovní čáry (všichni vždy od jedné), provede sešroubování přívodního vedení (sací koš našroubuje před ponořením do nádrže), dopravní vedení, útočné proudy a nastříká oba terče. Voda v nádrži je v té době pořadatelem průběžně doplňována. Při stříkání do terčů nesmí žádný z členů družstva překročit čáru hranice stříkání, ani se této čáry dotýkat, a proudnice (včetně půlspojky hadice) se nesmí opírat o druhého člena družstva. Požární útok se považuje za skončený signalizací obou terčů. Musí být proveden a ukončen do 2 minut po startu. Po ukončenípokusu mohou soutěžící přívodní vedení rozpojit až na pokyn rozhodčího.
Pro soutěž se připouští použití 4 ks savic 1,6 m dlouhých, průměr 110 mm se šroubením, spojených do dvou dílů. V tom případě oba konce savicmohou přesahovat základnu a dotýkat se země.