Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Křemešníku začala zcela nová éra lyžování

Nová éra lyžování na Křemešníku u Pelhřimova začala. Po podzimní rekonstrukci a umělém zasněžení svahu nový provozovatel spustil zcela nový moderní vlek a na Křemešník začaly mířit desítky lyžařů.
Na Křemešníku je tak dnes nové úplně všechno, čerstvě se zde proinvestovalo zhruba deset miliónů korun. Poprvé zde provoz zajišťuje soukromý provozovatel, který vystřídal nadšence z pelhřimovského lyžařského oddílu, poprvé se zde díky umělému zasněžování lyžuje na technickém sněhu, poprvé zde přepravuje lyžaře na vrchol sjezdovky vysokokapacitní dvoukotvový vlek, stejně premiérově odbavují rekreační sportovce na spodním konci svahu moderní turnikety, sjezdovku upravuje zcela nová technika.
Ve středu, kdy provozovatel provoz zahájil, otestovaly sportoviště první desítky lyžařů. „Všechno fungovalo, jak má. Lyžaři i my jako provozovatelé jsme byli spokojeni,“ řekla u příležitosti zahájení provozu za nového provozovatele křemešnické sjezdovky Magda Vaňková.
Ve čtvrtek odpoledne se pak uskutečnilo slavnostní otevření zrekonstruovaného sportoviště za účasti představitelů pelhřimovské radnice, neboť vlastníkem sjezdovky zůstalo město Pelhřimov, od něhož získala Magda Vaňková se svým manželem Petrem areál do dlouhodobého pronájmu. Přestože éra nového lyžování na Křemešníku už začala, zcela bezproblémově podle nových správců ještě provoz nevypadá, zatím pouze provizorně se podařilo vyřešit problém s nedostatkem vody v této lokalitě.
„Abychom mohli nadále sjezdovku dosněžovat prostřednictvím sněhových děl umělým sněhem, musíme stále dovážet vodu do vybudované nádrže v cisternách. A aby se tady lyžovalo podle našich představ, dosněžovat pořád ještě musíme, i když máme na sjezdovce už třicet centimetrů sněhu,“ připomenula Vaňková. S dovozem vody pomohli nejdříve dobrovolní hasiči z nedalekého Nového Rychnova, v současnosti vypomáhají další partneři nových provozovatelů křemešnického areálu.

Jiří Jíra

Právo, 9.12.2009